• Nyttan med rymd

  Nyttan med rymd

  Rymden gör skillnad i människors vardag. Du använder rymdteknik dagligen när du kommunicerar, navigerar, betalar och tittar på TV.
  Läs mer
 • Studenter

  Studenter

  Rymdens attraktionskraft väcker intresse. Rymden erbjuder utmaningar utöver det vanliga. Inom rymdteknik tänjs ständigt gränserna för vad som är möjligt.
  Läs mer
 • Forskning

  Forskning

  Forskning, utveckling och innovation är en självklar del inom rymdindustrin. Likaså triple helix samverkan mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.
  Läs mer
 • Underleverantörer

  Underleverantörer

  Rymden utmanar ständigt vad som är möjligt. Alla som levererar till rymden möts av stora kvalitetskrav. Rymden kräver tillförlitlighet, lättvikt och excellens.
  Läs mer

Lanseringen av Rymd i Väst skedde under hösten i form av ett seminarium hos RUAG Space i Göteborg. På seminariet deltog EU-parlamentariker, riksdagsmän från Västsverige, regionalpolitiker (VGR) samt kommunalpolitiker från Göteborg och Trollhättan, och förde en givande paneldiskussion.

Paneldeltagarna välkomnade detta initiativ, och berörde vikten av samverkan och samarbete. De poängterade att detta är en kunskapsintensiv bransch, med Forskning och Utveckling i framkant, och därmed en viktig del för Västsverige med dess stora industriella bas. Intresset av att samhället ”nås” belystes, liksom betydelsen av att attrahera ungdomar för naturvetenskaplig utbildning och industriella arbetsplatser; rymdverksamheten är här en viktig tillgång.

Det uttrycktes att Europa skall stå starkt inom rymdtillämpningar, och att gemensamma projekt i Europa gagnar nyttan och utvecklar teknologin.

IMG_3136
Paneldiskussion med lokala politiker. Fr. v Eva Flyborg (FP) riksdagsledamot,
Hans Rothenberg (M) riksdagsledamot, Cecilia Dalman Eek (S) riksdagsledamot,
Olle Ludvigsson (S) Europaparlamentariker, Joakim Larsson (MP) Vice ordförande
Regionfullmäktige, Sören Kviberg (V) regionråd, Kristina Jonäng (C) regionråd,
David Lega (KD) kommunalråd Göteborgs stad och Peter Eriksson (M)
oppositionsråd Trollhättan.

 

IMG_3155

Här finns presentationerna från seminariet: